Ha szombat reggel, akkor Fény utcai piac. Ekkor szerzem be az egy hétre való zöldség-gyümölcs adagot - és jellemzően alig bírom hazahozni a rengeteg finomságot, amit veszek (itthon pedig ezek elpakolása is külön program). És jellemzően hétvégén van időm olyanokat főzni, amelyek egy kicsit azért időigényesek, vagy sokat kell utána takarítani. Ez a sali is ilyen: az egyes fázisok között kell neki pár óra, valamint a konyha is úgy szokott kinézni a céklától, mintha valami rituális áldozatbemutatás történt volna.
7-8 darab kicsi/közepes méretű cékla
7-8 darab kicsi/közepes méretű borgonya
1 nagy alma
1 nagy fej lilahagyma
2 dl szójajoghurt
4-5 evőkanál vegán majonéz
salátaléhez: víz, ecet, só, cukor
A céklákat (én a Fény utcai piacról Birds Fruit-éktól beszerzett színes céklákat használtam) és a krumplit alapos mosás után külön edényben, sós vízben puhára főzzük. Közben elkészítjük a salátalevet, amelybe a megfőtt és megpucolt, valamint karikára vágott zöldségeket majd beledobáljuk és hagyjuk ebben kihűlni minimum egy órán keresztül.
Céklához tipp: mikor megfőtt leöntjük róla a forró vizet és rögtön hideg víz alá tesszük. Ezután csak egy picit meg kell nyomni a héját és már kint is van belőle a csupasz cékla.
A szójajoghurtot összekeverjük a majonézzel, a félholdakra vágott lilahagymával, valamint a felkockázott almával.
A krumpliról és a cékláról leöntjük a salátalevet és hozzákeverjük a majonézes öntethez. Hűtőben hagyjuk állni pár órán keresztül.
Lilahagyma helyett (vagy mellé) mehet bele apróra vágott újhagyma is zöldjével együtt, illetve egy kis chili pehellyel is megbolondítható.
(a képen a sali mellett házi készítésű tökmagos pogik, lusta módon nem kiszaggatva, hanem csak felkockázva és a tetejük kurkumás olívaolajjal megkenve)