Vegánságok egyszerűen

Easy Vegan

Easy Vegan

Vegán fánk sós karamell öntettel

2017. január 22. - Easy Vegan

Az egyik dolog, ami nagyon hiányzott a régi életemből mióta vegán lettem, az a fánk. Nagymamám isteni fánkot süt, de hát nem túl vegánkompatibilis... De múlt szeptemberben Amszterdamban betévedtem egy nagyon hangulatos kis vegán bisztróba, ahol a pultos lány ajánlotta a fánkjukat, amelyre persze azonnal lecsaptam.

Azóta inkább csak a bátorságomat gyűjtöttem, hogy nekiálljak én is itthon a fánk készítésnek. Ezt pedig összevontam a másik dologgal, amellyel már régóta kacérkodtam -gondolatban- az pedig a sós karamell.

Fánk (kb 8 darabhoz)
fél csomag szárított élesztő
1,5dl langyos víz
1 evőkanál lenmagliszt
1,5 csészényi  kelt tésztához való liszt (2,5dl-es csésze)
fél evőkanál búzasikér (elhagyható)
3 evőkanál kókuszolaj
2 evőkanál cukor
csipet só

Sós karamell öntet
1 csésze cukor
1 evőkanál kókuszolaj
1,5dl rizskrém

Fánk:
A langyos vízben az élesztőt felfuttatjuk, közben egy külön tálban a liszteket és a búzasikért összekeverjük. Az élesztőhöz hozzáadjuk a cukrot, sót és a kókuszolajat (megmelegítve, de ne legyen teljesen folyékony), ezeket alaposan elkeverjük. Elkezdjük részletekben hozzáadni a lisztet és eddig dagasztjuk a lágy tésztát, amíg el nem válik a tál falától - nem biztos, hogy az összes lisztre szükség lesz.

Meleg helyen 1-1,5órát kelesztjük, kb duplájára fog megkelni. Majd úgy 2 centi vastagra elegyengejük, és kiszaggatjuk a fánkokat. Sütőpapírra tesszük, letakarjuk és pihentetjük egy órán keresztül.

Forró bő olajban sütjük ki a fánkokat, célszerű egy kisebb, magas falú lábasban egyesével megsütni őket. Az olajba először azt a felét tesszük a fánknak, amelyik a pihentetés során felül volt. Kb 30-40 másodperc alatt megsüt az egyik oldaluk, a másiknak úgy fele ennyi időre lesz szüksége. Amikor aranybarnára sül, kivesszük az olajból és rácson kihűtjük.

Karamell öntet:
A rizskrémet felmelegítjük és elérhető közelségbe készítjük az evőkanálnyi kókuszolajjal együtt. A cukrot egy magas falú edényben aranybarnára karamellizáljuk, mielőtt lehúznánk a tűzről hozzáadjuk a kókuszolajat, ezt alaposan elkeverjük. Mikor ez kész, azonnal, gyors keverés mellett hozzácsurgatjuk a meleg rizskrémet és jól elkeverjük. Nagyon gyorsan kell dolgozni, mert különben kihűlhet a karamell és összeáll egy darabba (ha egy kicsit megmelegítjük, felolvad). Végül mehet hozzá a só és önthető is a fánkra még melegen.

A bejegyzés trackback címe:

https://easyvegan.blog.hu/api/trackback/id/tr4612146059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása