Ha nincs elérhető közelségben nagymama, illetve a Fill Good is zárva van, akkor nincs más opció, neki kell állni pogácsát sütni.
Az első próbálkozás pár hete nem sikerült túl fényesen, akkor a krumpli-liszt arány nem volt ideális és kicsit lapos lett a végeredmény. De végül sikerül ráérezni a megfelelő arányokra.
Amúgy nemvegán vendégségbe készül a pogi, és kb 5 perc alatt fogyott el. Legközelebb ötször ennyit kell sütnöm, azt hiszem.
4 közepes méretű burgonya
kb 25-30dkg kelt tésztához való liszt
2 evőkanál kókuszzsír
1 deci növényi tej
1 csomag szárított élesztő
olívaolaj
só
tökmag
A krumplit meghámozva, kockákra darabolva sós vízben puhára főzzük. Hagyjuk kicsit hűlni és a kókuszzsírt és sót hozzáadva összetörjük. Közben langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, ezt hozzáadjuk a langyosra hűlt összetört krumplihoz és a lisztet fokozatosan adagolva elkezdjük gyúrni a tésztát. Annyi lisztet teszünk hozzá amennyit felvesz (mennyiségi meghatározás nagymamámtól) - amennyivel lágyabb, de nem ragadós tésztát kapunk. Mikor elértük ezt az állapotot, hozzáadunk egy kicsi olívaolajat (nagymamai szófordulattal élve: "gondolomformán") és a tökmagot - ez előtte akár meg is pirítható.. Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Majd meleg, nem huzatos helyen kb 1 óra alatt megkelesztjük.
Lisztezett deszkán 2-3 centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, a tetejére éles késsel vágunk mintát, majd pogácsaszaggatóval/pohárral kiszaggatjuk. A pogikat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tetejüüket olívaolajjal megkenjük és 200 fokos sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.