Mostanában egyre többet kísérletezek az édes-zöldfűszer kombinációval. Kifejezetten finom eredeménnyel! Az egyik ilyen kísérlet (és az asztalon barnuló banánok) eredménye lett ez a rozmaringos banánkenyér. Étcsoki darabokkal a legjobb!
2-3 érett banán
2 nagy evőkanál kókuszolaj
2 dl víz
1 csésze liszt (kb 2decis)
1 púpos teáskanál lenmagliszt
fél csésze (nád)cukor
1 csomag sütőpor
fél tábla apróra darabolt étcsoki (75%-os csokival készült)
1 kiskanál fahéj
1 gerezd citrom leve
friss rozmaring (kb 4 centis ágat vágtam le a növényről)csipet só
2 tálra lesz szükségünk:
az egyikben összekeverjük a lisztet, lenmaglisztet sütőport, sót
a másikban az érett banánt villával vagy krumpinyomóval pépesre törjük, hozzáadjuk a megolvasztott kókuszolajat, cukrot, fahéjat, a citrom levét, az apróra vágott rozmaringot és a csokit. Addig kevergetjük egy kanállal, amíg a cukor el nem olvad teljesen, ekkor lassan hozzáadjuk a vizet és simára keverjük. Majd szépen lassan kevergetve hozzáöntjük a másik tálban található alapanyagokhoz és lazán, lassan összeforgatjuk. Sűrű, kicsit ragadós, de nem folyós masszát kell kapnunk. Figyeljünk, hogy túl masszív se legyen a tészta.
Amikor ezzel megvagyunk egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába öntjük és 160-170fokon kb 1 óráig sütjük. A teteje könnyen pirul, érdemes lazán letakarni a sütés kezdetekor és csak az utolsó 10 percre levenni ezt róla.
Akkor jó, ha egy fogpiszkálót beleszúrva, nem ragad rá a tészta.
Miközben az édes-rozmaringos illat betölti a lakást, rácson kicsit kihűtjük. Langyosan a legjobb! (sosem tudtam kivárni, hogy kihűljön teljesen)