Ha 25fok alá esik a hőmérséklet, én kenyeret sütök, nincs mese! Most a gyümölcsös-magos vonalon indultam el teljesen intuitív módon. És be kell valljam, a végeredmény nagyon jó lett.
Hozzávalók:
25dkg kenyér liszt (lehet részben rozsliszt)
1/2 csomag szárított élesztő
1 púpos evőkanál chia mag
1 nagy marék aszalt áfonya
só, pici cukor, olívaolaj, langyos víz
1,5dl langyos vízben elkeverünk egy pici cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Elkezdjük hozzáadni apránként a lisztet (ha túl lágy lenne, még kell hozzá tenni annyi lisztet, amennyit felvesz). Ízlés szerint sózzuk, löttyintünk hozzá pici olivaolajat és addig dagasztjuk, amíg sima, levegős tésztát nem kapunk. Nem kell nagyon lágynak lennie, de ne legyen nagyon kemény sem.
Belisztezzük a tetejét és meleg helyen 1-2órán keresztül kelesztjük. Mikor kb duplájára nőtt, átgyúrjuk és cipót formázunk belőle (1 nagyot vagy 2 kissebbet). Bevágjuk a tetejét és konyharuhával letakarva kb fél óráig kelesztjük még. A sütőt előmelegítjük 180-200fokra, a cipókat kis vízzel meglocsoljuk és betoljuk a sütőbe kb fél órára. Ha nagyon barnulna, kicsit csökkentjük a sütő hőmérsékletét. Ha már isteni kenyérillat van az egész lakásban és alul felül ropogósra sült a kenyér héja, rácsra tesszük hűlni. Nálam már langyosan elfogyott 1 cipó és a másik sem volt hosszú életű.
Rozslisztes, aszalt szilvás, napraforgómagos kombó is isteni.