Végre lehet a piacon sok színes és friss dolgot kapni, így sokkal többször főzök hét közben is. Valahogy így nagyobb kedvvel állok neki este 9-kor francia tanfolyam után még egy ázsiai stílusú padlizsánnak is (persze az ebből következő másnapi zombi üzemmódot is feldobja, hogy ilyen finomság van ebédre).
A padlizsánhoz:
1-2 közepes méretű padlizsán
2 evőkanál juhar vagy agavé szirup (kevésbé vegánoknak méz)
4 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál chiliszósz
1+1 teáskanál chilipehely
1 evőkanál keményítő (2 evőkanál hideg vízben elkeverve)
1 deci víz
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál rizsecet (opcionális)
2 evőkanál szezámmag
1 gerezd fokhagyma
A padlizsánokat megmossuk és hosszában kb fél centi vastagságú szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal és 200-220 fokos sütőben kb 20 perc alatt puhára sütjük őket. A többi hozzávalót a szezámmag, fokhagyma és 1 teáskanál chilipehely kivételével alaposan elkeverjük egy tálban. A szezámmagot olaj nélkül egy serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, mikor elkezd barnulni, hozzáöntünk olívaolajat. Majd egy tesákanálnyi chilipelyhet szórunk bele és belenyomjuk a gerezd fokhagymát. Kicsit összepirítjuk és beleöntjük az összekevert szószt. Kb fél perc alatt besűrűsödik (ha nagyon sűrű, óvatosan egy kis vízzel vagy olajjal lehet lazítani - sűrű nyúlósnak kell lennie, de nem szabad összeállnia). Úgy 5 percig hagyjuk még a serpenyőben, párszor meg kell keverni közben.
A sütőből a padlizsánszeleteket beleforgatjuk, figyelve, hogy mindenhol befedje őket a szósz. Még pár percig maradnak a serpenyőben és tálalható is.
Tofu vagy sült édesburgonya kockákkal is isteni.
Gombás bulgur:
1 közepes fej vöröshagyma
6-8 kisebb fej gomba
1 csésze bulgur (2 dl)
olívaolaj
só, bors, őrölt paprika, chilipehely
friss petrezselyem
A gombát pegpucoljuk ha szükséges, megmossuk, kockázzuk vagy szeleteljük és leforrázzuk (így ha barna levet ereszt, nem fogja megszínezni a bulgurt).
Az apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megdinszteljük és hozzáadjuk az összevágott, leforrázott gombát.Mikor megpuhultak, rászórunk egy kávéskanálnyi őrölt paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a bulgurt. Összeforgatjuk és felöntjük 2 csésze vízzel (kétszeres mennyiség kell a bulgurhoz) és lassű tűzön néha megkevergetve készre főzzük. Lehet beledobni 1-2 egész gerezd fokhagymát is. A végén hozzáadunk egy kis chilipelyhet és az apróra vágott friss petrezselymet.
Friss salátával kiegészítve a legjobb.