Megint ez a szivárvány dolog meg egy dologtalan vasárnap délután. Hiányoztak mostanában a közel-keleti ízek a konyhámból meg az életemből, így sikerült ezt a csodát megalkotni.
Ennek az elkészítéséhez tényleg csak akkor álljatok neki, ha van egy teljes szabad délutánotok. De azt kell, hogy mondjam, minden egyes perc, amit a konyhában töltötök, megéri! Sok munka, normál adag, hipersebességgel fogy el.
4-5 közepes méretű sárga és lila répa (a színes répa opcionális, de jobban néz ki vele)
1 nagy édesburgonya
200-250 ml rizskrém
tahini
fűszerek: só, bors, chilipehely, római kömény, kakukkfű
1 lime
olívaolaj
petrezselyemzöld
A répákat megtisztítjuk és zöldséghámozóval papírvékonyra szeleteljük (sokáig fog tartani). Feltekerjük egyesével a vékony szeleteket és egy tűzálló tálba rakjuk őket körbe: egy sor sárga, egy sor lila (ez még tovább fog tartani). Amikor ezzel megvagyunk fogjuk a maradék répaszeleteket körberakjuk, szorosan a feltekert répák mellé. Az édesburgonyát felkockázzuk és a tál közepén szabadon maradó helyre tesszük.
Mozsárban finomra őröljük a fűszereket és összekeverjük 1 evőkanál tahinivel, fél lime levével és a rizskrémmel. Majd ezzel bőségesen meglocsoljuk a répát és az édesburgonyát.
200 fokra előmelegített sütőben lefedve sütjük addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, majd fedő nélkül további 10-15 percet.
Tálalás előtt 1 evőkanál tahinit és olívaolajat frissen vágott petrezselyemzölddel összekeverünk és meglocsoljuk vele a kész ételt. Pár csepp lime is mehet még rá.
Sütőben sült zellergerezdekkel isteni!